Munkacsoportok, szakbizottságok

Nevelési munkacsoport

A nevelési munkacsoportban a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség  nevelési módszertanának (=NéMó) aktualizálásával, fejlesztésével és tökéletésítésével foglalkozunk, figyelembe véve egyébb korosztályi és nevelési kérdéseket, valamint az őrsvezetők igényét. Nevelési anyagokat dolgozunk ki az őrsvezetők segítésére. A cserkészcsapaton belüli nevelési fejlődés, a módszertan kihasználásának mozgósítása valamint a vezetői továbbképzések szakmai részeinek kidolgozása is hozzánk tartozik. A munkacsoportunk aktívan működik, egyszerre több projekttel foglalkozunk, és ezért gyakran vannak online megbeszéléseink, általában 2 hetente vagy havonta.  


A munkacsoportot a Nevelési módszertan bemutatásával, átadásával, beindításával bátran keresheti minden csapat illetve őrsvezető. Kidolgozott ötletek, tanácsok, keretmesék, őrsi összejövetelek megosztásával, esetleg átnézésében is szívesen segítünk. A csapatvezetők a szintlépésekkel, kihívásokkal, jelvények használatával illetve őrsvezetőik segítésével fordulhatnak hozzánk. 


Munkacsoport vezetője: Schvikker Flóra- nevelési vezető

Tagjaink: Jávorka Szabolcs, Papán Attila, Szendi Tünde, Lépes Lívia, Nász Éva, Zsidek Viktor, Radzivon Éva  (2023. tavaszán)

Kiket várunk tagnak, hogyan csatlakozhatsz: Tagnak olyan személyeket várunk akik

2.  szeretnék fejleszteni a korosztályok effektívebb fejlődését

3. szívesen gyűjtenek ötleteket nevelési témában

Bárkit akinek van szabadideje és szeretné segíteni szövetségünk őrsvezetőit, hogy munkájuk tudatos legyen,  és minél jobban a gyerekek javát szolgálják.


Elérhetőségünk: nevelunk@szmcs.sk

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063567243470

https://nevelunk.szmcs.sk/

Külügyi Bizottság

A külügyi bizottságban (KüBi) más szövetségek rendezvényeinek meghirdetésével és reklámozásával foglalkozunk. Havonta szokunk ülésezni.


Keressetek minket ha külföldi és más tagszövetségek eseményein vesztek részt akár egyénlieg, akár őrsileg, akár csapat szinten, ha terveztek külföldre utazni cserkészként, vagy ti fogadtok külföldi cserkészeket. Szívesen segítünk kapcsolatot felvenni külföldi csapatokkal. 


Vezetője: Balázs Bendegúz Boáz, Bendi - külügyi vezető

Tagjaink: Árva Evelyn, Svajcer Barbara, Kukoricás Bence (2023. tavaszán)

Kiket várunk tagnak, hogyan csatlakozhatsz: Szeretnél megismerkedni új kultúrákkal és nyelvekkel, mindezt cserkészet berkein belül? Szeretnél egy vidám társaság tagja lenni és új cserkészélményekkel gazdagodni? Akkor köztünk a helyed! 


Elérhetőségünk:  intercom@szmcs.sk

https://www.facebook.com/SZMCSKulugy

https://www.instagram.com/szmcs_kulugy/


Kommunikációs munkacsoport

A kommunikációs munkacsoport tagjai a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség social media felületeinek kezelésével foglalkoznak (instagram, facebook), feladataink közé tartoznak még: együttműködés a többi munkacsoporttal, a szövetségi rendezvények hirdetése együttműködve a szervező csapattal, sajtóanyagok írása. Néhány havonta tartunk megbeszélést, ahol leosztjuk a következő időszak feladatait.  


Kereshettek minket minden olyan témával, amit a cserkészszövetség fórumain szeretnétek megjelentetni pl: munkacsoport találkozók, szövetségi rendezvények meghirdetése, stb.  


Vezetője: Dékány Melánia- kommunikációs vezető

Tagjaink: Szeif Emőke, Viszlay Eszter, Bodzás Gergely  (2023. tavaszán)

Kiket várunk tagnak, hogyan csatlakozhatsz: Jelenleg grafikus, fényképész és videós emberekre lenne szükségünk, de minden segítő kéznek örülünk. :)  


Elérhetőségünk: press@szmcs.sk

https://www.facebook.com/cserkeszszovetseg

https://www.instagram.com/szmcs/ 


Cserkész (újság) szerkesztősége

A Cserkész újság 2020-ban átkerült egy online felületre, a www.cserkesz.sk-ra, ahol továbbra is folytattuk a cikkek, beszámolók, ajánlók írását három korosztály részére: kiscserkész, cserkész, vezető. Évente egy nyomtatott különkiadás is megjelent, mindkettő karácsonykor. 

A szerkesztőségben online tartjuk a kapcsolatot, körülbelül negyed évente vannak online megbeszéléseink, ahol ötletelünk és leosztjuk a következő időszak feladatait, cikkeit. A megbeszélések között pedig e-mailen keresztül folyik a kommunikáció. A munkánk és találkozóink az online térben történnek. Cikkek írásán túl igyekszünk interaktívvá tenni a Cserkészt, szerveztünk már: könyvcserét, rajzpályázatot, és megszerveztük a Csexatlont is. Az SZMCS Nevelési Módszertanához kapcsolódva, ezen programok mind a szabad választás, önértékelés, és a hét fejlődései terület köreiben mozgott. 


Mivel kereshettek minket? A Cserkész újság azt hiszem elvontabb és egy kicsit más módon tud segítséget nyújtani. Szövetségi rendezvény esetében szívesen részt veszünk a reklámozásban és beszámoló írásában is. Kereshettek minket olyan témakörökkel, amiről szívesen olvasnátok, vagy szükségetek lenne hozzá háttértudásra, mi szívesen utána nézünk és írunk róla. 


Vezetője: Viszlay Eszter

Tagjaink: Bajkai Barbara, Csémi Szilárd - Kismedve, Danczi Mónika, Haver Márta, Hegedűs Vivien, Kurcz Anna, Laczkó Dóra, Lelkes Boróka, Lépes Lívia, Radi Barbara, Salgó Viktória, Sütő Zsuzsanna, Viszlay Eszter, Vlačuha Krisztián, Zsidek Viktor (2023. tavaszán)

Kiket várunk tagnak, hogyan csatlakozhatsz:  Mindig szeretettel várjuk az új tagokat, a feladatok tárháza nagyon színes. A csapat megfelelő tagja leszel, ha szeretsz fogalmazni és szívesen beleveted magad új témákba, hogy minél érdekesebb cikkeket rakj össze az olvasók számára. Ha jó a helyesírásod, akkor szívesen várunk a korrektúra csapatba, ahol a cikkek kerülnek javításra. Ha pedig otthonosan mozogsz a social médiában esetleg jól bánsz a photosoppal, akkor te lehetsz az az ember, aki posztolja a cikkeket, feltölti a weboldalra, átválogatja a képeket a cikkekhez, esetleg megszerkeszti azokat. 

Ha jelentkeznél írj a főszerkesztőnek: eszter.viszlay@gmail.com, vagy a cserkeszujsag@szmcs.sk e-mail címre. 


Elérhetőségünk: cserkeszujsag@szmcs.sk

https://www.cserkesz.sk/

https://www.facebook.com/cserkeszujsag

Kalász - az SZMCS lelki közössége

A Kalász lelki közösség küldetése a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség lelkiségének fellendítése szövetségileg, de a csapatok és egyének szintjén is. Igyekszünk minden szövetségi rendezvény programjába belecsempészni valami újszerű lelki programot, valamint mi is szervezünk különböző rendezvényeket, kihívásokat, például: Kalász Túra, böjti és ádventi projektek, Nagyböjti kalandozások. Hetente küldünk ki egy rövid lelki hírlevelet imaszándékkal és üzemeltetjük a Lélekbúvár weboldalt. Legalább havonta tartunk online megbeszélést, és évente kétszer személyes találkozót, emellett van egy zárt Facebook csoportunk. 


Mivel kereshettek minket? Mindenféle lelki programhoz tudunk ötleteket, vagy kész anyagokat is adni. Tagjainkat kereshetitek személyesen is, ha tanácsra, segítségre van szükségetek. Nem célunk, hogy a Kalász tagjai vezessenek lelki programokat a csapatrendezvényeken, de ha csak ezen múlna, akkor szóljatok. 


Vezetője:  Zajíček József - Pepík 

Tagjaink: Bodzás Gergely - bodzi, Csémi Ildikó, Csiba Zoltán, Halász Samu, Izsák Lívia, Kurcz Jani, Kurcz Szilvi, Narancsik Eszter, Šillo Klára, Štefanko Viktória, Szabó Dóra, Szeghy Eszter, Vician Anna, Zárecky Terézia plusz többen időszakosan (2023. tavaszán)

Kiket várunk tagnak, hogyan csatlakozhatsz: ha szeretnél azon dolgozni, hogy erősebb lelkiség legyen a Szövetségünkben, akkor keresd tagjainkat vagy írj az email címünkre. 


Elérhetőségünk: kalasz@szmcs.sk

https://lelekbuvar.szmcs.sk/

Kötelék (gyermekvédelmi) munkacsoport

A kötelék munkacsoport gyermekvédelemmel, annak aktív beillesztésével a nevelői munkánkba hivatott foglalkozni. Szövetségünk néhány éve elég nagy változáson ment át, formálódott ezáltal a nevelési módszerünk is, így jobban fókuszba kerültek maguk a gyerekek, az ő igényeik. Felszínre kerültek ezzel együtt bizonyos problémák, amelyeket eddig csak a csapatparancsnokoknak volt kompetenciájuk oldani. Ez a csoport nekik szeretne segítségül szolgálni, hogy eligazodjanak ebben a témában - mi a kötelességük, mi nem. A munkacsoport három havonta találkozik online.

Vezetője: Borka Andrea

Elérhetőségünk: kotelek.gyvm@szmcs.sk

Családos cserkészek

A családos cserkészek azokat a kisgyerekes családokat fogják össze, ahol az egyik vagy mindkét szülő cserkész. Általában évente két rendezvényen találkoznak: egy tavaszi tanyázáson és egy nyári táboron. A program a kisgyerekes családok igényeihez és lehetőségeihez van igazítva. A családos cserkészek elsődleges kommunikációs csatornája a Facebook csoportjuk.

A Családos Cserkészet a család fontosságára irányítja a figyelmet. Célja, hogy a gyermekek már 0-6 éves korukban is élő közösségben, a cserkészeszmét követve nevelkedjenek, és hogy vallásos lelkülettel, játszva sajátítsák el az örök értékeket.

Ha többet akarsz megtudni, olvasd el A Családos Cserkészet kézikönyvét.